امروزه مرمت و حفاظت جامع محیطی از مباحث جدید در حفاظت از پهنههای تاریخی است. در این بحث جایگاه آثار و ابنیه تاریخی در سطح وسیعتری به نام جایگاه فرهنگی سنجیده شده و آثار خرابههای تاریخی به عنوان بخشی از اجزای تشکیل دهنده این جایگاه در بستر طبیعت پیرامونشان مورد توجه قرار می گیرند. هر جزئی از آثار و ابنیه تاریخی به عنوان بخش کوچکی از قالب کلی منظر در نظر گرفته شده و در نتیجه مرمت آثار با توجه به محیط و عوامل طبیعی پیرامونشان انجام میپذیرد. اراضی کشاورزی، ساختمانها، مسیرهای دسترسی، مناظر طبیعی پیرامونی چون رودخانهها، نهرهای آبرسانی و سایر عوامل طبیعی، و نیز عوامل مصنوع مانند برج و بارو و الگوی ساخت و ساز در شناسایی و شفافسازی منظر باستاین و درنتیجه ارائه راهکارهای مناسب جهت مرمت محیطی تأثیر بسیار دارد.
بستر طبیعی مختلف ایران زمین یعنی شکل طبیعی درهها، کوهها، جلگهها و سایر نمودهای طبیعی در نحوه شکلگیری ساختارهای معماری کهن نظیر کاخها، قلعه ها، پادگانها نقش موثری داشته است. در این میان معماری تخت جمشید نیز ترکیب خاصی از ویژگی بستر طبیعی منطقه، منظر کوهستانی - دشتی پیرامون، را با هنر معماری باستان ایران به نمایش میگذارد.
برای دانلود فایل کامل PDF مقاله ی "مستندسازی منظر باستانی تخت جمشید" نوشته ی بهناز امین زاده و فیروزه سامانی؛ اینجا کلیک کنید.
رمز عبور فایل ها www.hamino.ir است.